Zupa krem paprykowo – pomidorowa, z wędzonym serem i grzankami.
30 g masła lub margaryny
1 duża cebula, obrana i pokrojona
400 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
2 papryki, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
1 l wywaru z kurczaka
1 liść laurowy
½ płaskiej łyżeczki soli
1 ½ plaskiej łyżeczki kminku mielonego
150 ml jogurtu naturalnego
115 g wędzonego sera startego na tarce
2 łyżki siekanych świeżych liści kolendry
2 małe pomidory bez skórki i pokrojone w kostkę
4 łyżki grzanek
1. Stopić masło w dużym garnku i na średnim ogniu usmażyć w nim cebulę na jasnozłoty kolor. Dodać ziemniaki, paprykę i czosnek. Dalej smażyć przez 5 min.
2. Wlać wywar, dodać liść laurowy i sól. Zagotować na silnym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 20 min. Gdy ziemniaki są już miękkie wyjąć liść laurowy, odstawić zupę aby ostygła.
3. Wsypać kminek i zmiksować zupę. Powinna mieć aksamitną gładkość. Przelać zupę do czystego garnka.
4. Wlać jogurt i delikatnie podgrzać na małym ogniu. Wsypać połowę przygotowanego sera i mieszać tak długo, aż się rozpuści. Przelewamy zupę do miseczek i dekorujemy resztą sera i grzankami oraz kolendrą.